Osteopathie

Het lichamelijk functioneren stimuleren

Osteopathie is een manuele gezondheidstherapie die het lichaam als één geheel bekijkt. Met behulp van kennis en inzichten over de samenwerkende structuren van ons lichaam, wordt er gezocht naar de oorzaak van de klacht. Op die manier streeft een osteopaat naar het optimaliseren van het lichaam.

Osteopathie is patiëntgericht en legt de focus op de wisselwerking tussen botten, gewrichten en spieren. Daarnaast worden ook zenuwen, bloedvaten en organen in deze wisselwerking betrokken.
Osteopathie bevordert de doorbloeding, stimuleert de beweeglijkheid, verbetert het lichamelijk functioneren.

Dit met behulp van nauwkeurige mobilisaties, milde manipulaties, zachte rek, ontspanning of specifieke technieken voor de spieren en gewrichten. Zo helpt een osteopaat naar versterking en herstel.
Alle technieken zijn aangepast aan de leeftijd, de aard van de problematiek en de behoefte van de patiënt. 

Hoe verloopt een eerste consultatie?

Bij een eerste consultatie beginnen we met een anamnese (=uitgebreide medische vragenlijst). Dit doen we om een algemeen beeld te krijgen van uw gezondheid.

Vervolgens doen we enkele fysieke testen om te achterhalen wat de klacht veroorzaakt. Daarna onderzoeken we in welke mate de klacht uw mobiliteit beperkt en wordt de oorzaak van de klacht gezocht.

Wat volgt daarna?

Afhankelijk van de aard van de klacht doen we opvolgende behandelingen waarbij we telkens de korte anamnese afgaan om te kijken hoe u gereageerd heeft op de eerste behandeling, gevolgd door een onderzoek en een behandeling.

Aanvullingen

Aanvullend op de behandeling kan de osteopaat u aanraden gebruik te maken van:

Met welke klachten kan ik terecht bij een osteopaat?

Deze lijst is niet volledig. Bij vragen, neem gerust contact met ons op voor verdere informatie of verduidelijking.
Wist u dat een preventieve controle of “check up” een aantal keer per jaar is aangewezen?

Er zijn ook klachten die een osteopaat niet kan verhelpen. In dat geval wordt dit met de patiënt besproken en doorverwezen in samenspraak met de huisarts.

Een behandeling door een van onze experts? Maak een afspraak met Gudrun, Bram, Pieter, Tessa, Thomas, Laurens, Mirthe of Anouk